Yeryüzü Avukatı Eğitim Programı
Yeryüzü Avukatı Eğitim Programı, uluslararası hukuk alanında çalışmalar yapmak isteyen ilgililere yönelik özel olarak geliştirilmiş kapsamlı, derinlikli ve yeni odaklar içeren bir faaliyettir. Eğitim programı bünyesinde gerçekleştirilecek dersler, atölye çalışmaları, güncel meseleler oturumları ve okuma grupları gibi çeşitli çalışmalar alanın önde gelen isimleriyle gerçekleştirilecek olup; teori ile pratik arasındaki uyumu artırmayı hedeflemektedir.
Hızlı Menü
Yeryüzü Avukatı:
WOLAS tarafından gerçekleştirilecek Yeryüzü Avukatı Eğitim Programı uluslararası hukuk ve insan hakları konularında farkındalık yaratmak ve alanda nitelikli profesyoneller yetiştirmek amaçlanmaktadır. Program, teorik ve pratik bilgileri bir araya getirerek, uluslararası hukukçuların ve insan hakları savunucularının mesleki yetkinliklerini artırmayı önemsemektedir.
Yeryüzü Avukatı Eğitim Programı, uluslararası hukuk alanında çalışmalar yapmak isteyen ilgililere yönelik özel olarak geliştirilmiş kapsamlı, derinlikli ve yeni odaklar içeren bir faaliyettir. Eğitim programı bünyesinde gerçekleştirilecek dersler, atölye çalışmaları, güncel meseleler oturumları ve okuma grupları gibi çeşitli çalışmalar alanın önde gelen isimleriyle gerçekleştirilecek olup; teori ile pratik arasındaki uyumu artırmayı hedeflemektedir. Türkiye’de, insan hakları savunucuları uluslararası insan hakları hukuku faaliyetlerine katılım sağlamakta çeşitli nedenlerden kaynaklı zorluklar yaşamaktadır. Bu durum, ilgili çevrenin güncel olaylara gerekli yetkinlikle bakmasında ve harekete geçmesinde eksiklikler doğurmaktadır. WOLAS, mevzubahis açığı kapatmak maksadıyla akademik ve profesyonel perspektifleri harmanlayan yenilikçi eğitim programını geliştirmiştir.
Yeryüzü Avukatları Eğitimi Programı, toplamda 7 ay sürecek şekilde yapılandırılmıştır. Program, üç ana kademeden oluşmakta olup, her kademe 2 ay sürmektedir. Eğitim programında yer alan raporlama, izleme ve hukuk operasyonları çalışmalarında uluslararası hak ihlalleri ve bunlara müdahale konuları da işlenecektir. Teorik bilgilerin pratiğe dökülmesiyle katılımcılar, hak ihlallerine etkin müdahale için gerekli yetkinlikleri kazanmaları sağlanacaktır. Eğitim programıyla uluslararası hukuktaki güncel meseleleri Türkiye’deki akademisyenlerin, avukatların ve ilgili uzmanların gündemine dahil etmek amaçlanmaktadır. Program, Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı tarafından desteklenmektedir.
Adaletin ve insan haklarının evrensel değerlerini yaygınlaştırmak, bu değerleri korumak ve savunmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
2024-2025 Eğitim Programı:
Yeryüzü Avukatı Eğitimi Programı, toplamda 7 ay sürecek şekilde yapılandırılmıştır. Program, üç ana kademeden oluşmakta olup her kademe 2 ay sürmektedir. Aralık ayının sonundan Ocak ayının sonuna kadar bir tatil dönemi içermektedir. Eğitim dili İngilizce olup programa ingilizce yeterliliği olan kişiler kabul edilecektir. Program, katılımcıların yüzde 80 devamlılık gösterilmesini gerekmektedir. Eğitimin kademeleri ve bu kademelerde işlenecek dersler şu şekildedir:
1. Kademe (2 Kasım - 28 Aralık)
Bu kademe, katılımcıların uluslararası hukukun temelleri ve insan hakları konularında kapsamlı bir bilgi edinmelerini sağlamayı amaçlar. Bu kademe kapsamında işlenecek dersler ve eğitmenler şunlardır:
- Legal English: Hukuki İngilizce becerilerini geliştirmek için tasarlanmış dersler. Eğitmen: Dr. İsmail Mutlu veya Çeviribilim alanından bir akademisyen.
- International Human Rights Law in Context and in Practice: Uluslararası insan hakları hukukunun teorik ve pratik yönleri.
- Eğitmen: Dr. Hasan Basri Bülbül. (Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi)
- Uluslararası Hukuk ve Eleştirel Yaklaşımlar: Uluslararası hukukun dekolonyal ve Üçüncü Dünya Yaklaşımları perspektifinden incelenmesi. Eğitmen: Dr. Beheşti Aydoğan. (Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi)
Tatil Dönemi (29 Aralık - 31 Ocak)
Programda, yıl sonu tatili için bir aylık bir ara verilmiştir. Bu süre, katılımcıların öğrendikleri bilgileri gözden geçirmeleri ve dinlenmeleri için bir fırsat sunar.
2. Kademe (1 Şubat - 22 Mart)
Bu kademe, uluslararası ceza hukuku ve insancıl hukuk konularında derinlemesine bilgi sağlar. İşlenecek dersler ve eğitmenler:
- Uluslararası Ceza Hukuku: Uluslararası ceza hukukunun temel prensipleri ve uygulamaları işlenecektir. Eğitmen: Prof. Dr. Ali Emrah Bozbayındır. (Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı)
- International Humanitarian Law and Use of Force: Uluslararası insancıl hukuk ve güç kullanımı konuları işlenecektir. Eğitmenler: Dr. Muhammet Celal Kul (İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi), Dr. Beheşti Aydoğan, Dr. Hasan Basri Bülbül (Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi).
- International Economic Law: Dispute Settlement, International Arbitration, Business and Human Rights: Uluslararası ekonomik hukuk, anlaşmazlık çözümü, uluslararası tahkim ve iş dünyası ile insan hakları ilişkisi. Eğitmen: Dr. Ömer Erkut Bulut. (Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi)
3. Kademe ve Süpervizyon/Çalışma grupları (29 Mart - 17 Mayıs)
Son kademe, katılımcılara uluslararası örgütler hukuku ve diplomatik stratejiler konusunda uzmanlaşma imkanı sunar. Bu kademede işlenecek dersler ve eğitmenler:
- Uluslararası Örgütler Hukuku: Uluslararası örgütlerin hukuki yapıları ve işleyişleri. Eğitmen: Dr. Beheşti Aydoğan. (Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi)
- Legal and Diplomatic Strategy: Hukuki ve diplomatik stratejiler. Eğitmen: Lamis Deek, New York Barosu Avukatı.
Süpervizyon/Çalışma Grupları
-
Hukuk Operasyonları Çalışma Grubu:
Süpervizör: Dr. Buhari Çetinkaya (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi)
-
İzleme ve Raporlama Çalışma Grubu:
Süpervizör: Ömer Metehan Aynural (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
-
Akademik Çalışma Grubu:
Süpervizör: Hüseyin Dişli (Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Ortaklarımız:
Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde gerçekleştirilen Eğitim Programı, katılımcılara üst düzey eğitim ve gelişim olanakları sunmayı amaçlamaktadır. Eğitim programı, Boğaziçi Üniversitesi’nin güçlü akademik desteği ile hayata geçirilmektedir. Bu işbirliği, katılımcıların bilgi ve becerilerini artırarak, profesyonel ve kişisel gelişimlerini desteklemeyi hedeflemektedir.
Katılım Ücreti ve Burs:
Eğitim Programımızın yıllık toplam Katılım Ücreti **** TL’dir.
İhtiyaç sahibi olduğunu beyan eden başvuruculara burs desteği sağlanacaktır*.
(*) Burs desteği sağlamak için öğrencilerimizin belirli şartları sağlamaları gerekmektedir. Bunlar: Aktif Öğrenci Olması (Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri), Stajyer Avukat, Sigortalı bir işte çalışmamak.